RIJEČ PREDSJEDNICE SUDA

Poštovani posjetioci, dobrodošli na web stranicu Okružnog suda u Banjaluci

U cilju boljeg međusobnog razumijevanja i komuniciranja, te ostvarenja zakonske obaveze o javnom i transparentnom radu suda, kreirali smo web stranicu Okružnog suda u Banjaluci, na kojoj možete pronaći informacije o organizaciji, načinu rada i nadležnostima ovog suda, kao i ostale relevantne informacije i aktuelnosti koje su od interesa za javnost, čime želimo dati doprinos razvoju efikasnog, transparentnog i modernog pravosudja, u procesu njegove sveobuhvatne reforme. Ovaj način komunikacije je put ka zadobijanju povjerenja građana u sud, u jednak pristup pravdi građana pred sudom i zakonom, u efikasno i pravovremeno rješavanje predmeta u skladu sa Ustavom, zakonima i najvišim standardima zaštite ljudskih prava i sloboda, garantovanih Ustavom i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Nadamo se da ćete posjetom našoj web stranici doći do željenih informacija, a vaša zapažanja, sugestije, primjedbe ili pohvale, su nam dobrodošli, u cilju efikasnijeg i djelotvornijeg rada ovog suda, na obostrano zadovoljstvo.

OBJAVA PRESUDE

Okružni sud u Banjaluci je dana 30.11.2018. godine objavio presudu kojom je optuženi N.Š. oglašen krivim zbog krivičnog djela ubistvo iz člana 124. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske, pa ga je sud uz primjenu navedenog zakonskog propisa osudio na kaznu zatvora u trajanju od 13 (trinaest) godina.

Istom presudom optuženom je, na osnovu člana 59. Krivičnog zakonika Republike Srpske u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru počev od 14.07.2018. godine, pa dok isti bude trajao, a o daljem egzistiranju mjere pritvora sud je odlučio posebnim rješenjem.

Na osnovu odredbe člana 72. tačka 9. u vezi sa članom 82. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske optuženom je izričena mjera bezbjednosti oduzimanje predmeta i to: pištolj model „M88 PAP“ kalibra 9 mm.

ODREĐIVANJE PRITVORA

Okružni sud u Banjaluci je dana 11.11.2018. godine odredio pritvor prema osumnjičenim V.S. i L.T. zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili  krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga iz člana 207. stav 3. u vezi sa stavima 2. i 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske. 

Pritvor se određuje zbog pritvorskog razloga iz člana 197. stav 1. tačka b) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, a protiv osumnjičenog V.S. i zbog pritvorskog razloga iz člana 197. stav 1. tačka v) istog zakona, u trajanju od najduže 1 (jedan) mjesec, računajući od vremena lišenja slobode, tako da pritvor po ovom rješenju može trajati najduže do 09.12.2018. godine.

SAOPŠTENJE

U jučerašnjem informativnom programu BN televizije objavljena je vijest da je iz Okružnog suda u Banjaluci tek nakon dva mjeseca odgovoreno na zahtjev za pristup informacijama u krivičnom predmetu koji se kod ovog suda vodi protiv osumnjičenog N.D. kao i da je nakon niza dopisa BN televizije, potvrđeno da je za osumnjičenim N.D. raspisana samo centralna potjernica, što u slučaju njegovog bjekstva, prema pojedinim navodima, u Sloveniju, ne znači ništa. Nadalje je, pored ostalog, navedeno da se centralna potjernica raspisuje samo za područje Bosne i Hercegovine, a da je u ovom slučaju bilo neophodno raspisivanje međunarodne potjernice, da Okružni sud u Banjaluci tvrdi da je naredba dostavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijskoj upravi Banjaluka i Ministarstvu bezbjednosti/sigurnosti Bosne i Hercegovine – NCB INTERPOL i Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, ali da odgovora nije bilo. Nadalje je navedeno da je zbog tog ponovljena dostava Ministarstvu bezbjednosti/sigurnosti Bosne i Hercegovine - NCB Interpol, dana 29.10.2018. godine, ali da je ponovljena dostava vraćena ovom sudu sa naznakom da se pomenuto Ministarstvo ne nalazi na adresi Trg Bosne i Hercegovine broj 1 i da je nakon toga CJB Banjaluka obavijestilo ovaj sud da se Ministarstvo bezbjednosti/sigurnosti Bosne i Hercegovine - NCB Interpol nalazi na adresi ul. Bosne srebrene bb Sarajevo, te da je ponovljena dostava dana 05.11.2018. godine.

Ovim putem ističemo da je Okružni sud u Banjaluci, odmah, bez bilo kakvog zadržavanja, po prijemu svakog zahtjeva BN televizije, u vezi sa traženim informacijama koje se odnose na postupak protiv osumnjičenog N.D. uputio toj medijskoj kući odgovore o toku postupka koji se vodi.

Još jednom ističemo da je postupak od donošenja naredbe o raspisivanju potjernice protiv navedenog lica u cjelosti proveden u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske br. 53/12, 91/17 i 66/18). Naredba o raspisivanju potjernice upućena Ministarstvu bezbjednosti/sigurnosti Bosne i Hercegovine – NCB INTERPOL predstavlja naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice, jer je uz tu naredbu dostavljen Obrazac za raspisivanje difuzne/crvene potjernice i rješenje o određivanju pritvora.

Okružni sud u Banjaluci obaviješten je, da je danas 08.11.2018. godine, Ministarstvo bezbjednosti/sigurnosti Bosne i Hercegovine – NCB INTERPOL primilo naredbu ovog suda i raspisalo međunarodnu potjernicu za osumnjičenim N.D.

PRODUŽENJE PRITVORA

Rješenjem Okružnog suda u Banjaluci od 05.11.2018. godine, produžen je pritvor optuženom N.N. koji mu je određen rješenjem sudije za prethodni postupak ovog suda od 10.08.2018. godine, a produžen rješenjima vanpretresnog vijeća istog suda od 07.09.2018. godine i 08.10.2018. godine, zbog krivičnog djela teške krađe iz člana 226. stav 3. u vezi sa članom 57. Krivičnog zakonika Republike Srpske, tako da po ovom rješenju pritvor može trajati do izricanja prvostepene presude, a najduže 2 (dvije) godine od dana potvrđivanja optužnice, s tim što će se kontrola opravdanosti pritvora vršiti po isteku svaka 2 (dva) mjeseca, od dana donošenja posljednjeg rješenja o pritvoru, a ukoliko u navedenom roku ne bude izrečena prvostepena presuda pritvor će se ukinuti i optuženi pustiti na slobodu.

Pritvor se produžava zbog pritvorskog osnova iz člana 197. stav 1. tačke a) i v) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

ODREĐIVANJE PRITVORA

Okružni sud u Banjaluci je dana 29.10.2018. godine odredio pritvor prema osumnjičenom N.V. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo iz člana 124. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske. 

Pritvor se određuje zbog pritvorskog razloga iz člana 197. stav 1. tačka g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske u trajanju od najduže 1 (jedan) mjesec, koji se ima računati počev od časa lišenja slobode, tako da pritvor po ovom rješenju može trajati najduže do 26.11.2018. godine.

Strana 8 od 86

<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>