RIJEČ PREDSJEDNICE SUDA

Poštovani posjetioci, dobrodošli na web stranicu Okružnog suda u Banjaluci

U cilju boljeg međusobnog razumijevanja i komuniciranja, te ostvarenja zakonske obaveze o javnom i transparentnom radu suda, kreirali smo web stranicu Okružnog suda u Banjaluci, na kojoj možete pronaći informacije o organizaciji, načinu rada i nadležnostima ovog suda, kao i ostale relevantne informacije i aktuelnosti koje su od interesa za javnost, čime želimo dati doprinos razvoju efikasnog, transparentnog i modernog pravosudja, u procesu njegove sveobuhvatne reforme. Ovaj način komunikacije je put ka zadobijanju povjerenja građana u sud, u jednak pristup pravdi građana pred sudom i zakonom, u efikasno i pravovremeno rješavanje predmeta u skladu sa Ustavom, zakonima i najvišim standardima zaštite ljudskih prava i sloboda, garantovanih Ustavom i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Nadamo se da ćete posjetom našoj web stranici doći do željenih informacija, a vaša zapažanja, sugestije, primjedbe ili pohvale, su nam dobrodošli, u cilju efikasnijeg i djelotvornijeg rada ovog suda, na obostrano zadovoljstvo.

OBJAVA PRESUDE

Okružni sud u Banjaluci je dana 01.10.2018. godine objavio presudu kojom su optuženi A.J, Z.D, V.T. i D.Č. oglašeni krivim zbog krivičnog djela razbojništvo iz člana 233. stav 2. u vezi sa stavom 1. i članom 23. Krivičnog zakona Republike Srpske, pa ih je sud uz primjenu istog zakonskog propisa, te članova 28, 32, 37. stav 1. i 38. tačka 2. Krivičnog zakona Republike Srpske osudio, i to: optuženog A.J. na kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije)  godine, optuženog Z.D. na kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine, optuženog V.T. na kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine i optuženog D.Č. na kaznu zatvora u trajanju od 4 (četiri) godine.

Na osnovu člana 94. Krivičnog zakona Republike Srpske od optuženih je oduzet novac koji su pribavili izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 2.000,00 КМ i 7.000,00 eura (u protivvrijednosti u KM).

UKIDANJE PRITVORA

Okružni sud u Banjaluci je dana 28.09.2018. godine ukinuo pritvor prema osumnjičenim M.B. i M.L, određen rješenjem ovog suda od 05.09.2018. godine, zbog krivičnog djela teška tjelesna povreda iz člana 132. stav 3. u vezi sa stavom 2. i članom 37. Krivičnog zakonika Republike Srpske, te je određeno da se isti imaju odmah pustiti na slobodu.

OBJAVA PRESUDE

Okružni sud u Banjaluci, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, je dana 19.09.2018. godine objavio presudu kojom je optuženi P.K. oglašen krivim zbog krivičnog djela davanje mita iz člana 352. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske, pa ga je sud uz primjenu istog zakonskog propisa i propisa iz članova 37, 38. i 39. stav 1. tačka 4) Krivičnog zakona Republike Srpske osudio na novčanu kaznu u iznosu od 1.500,00 KM, koju je dužan platiti u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti ove presude.

Istom presudom je određeno da ukoliko optuženi ne plati novčanu kaznu u ostavljenom roku, ista će se zamijeniti kaznom zatvora, tako što će se za svakih započetih 100,00 KM novčane kazne odrediti 1 (jedan) dan zatvora, s tim da zatvor ne može prekoračiti propisanu kaznu za krivično djela.

Na osnovu člana 62. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske optuženom je izričena i mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta koji je upotrijebljen za izvršenje krivičnog djela i to: novčanica u apoenu od 10,00 KM.

OBJAVA PRESUDE

Okružni sud u Banjaluci je dana 14.09.2018. godine objavio presudu kojom je optuženi V.P. oglašen krivim zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga iz člana 224. stav 2. a u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Republike Srpske, pa ga sud uz primjenu istog zakonskog propisa, i propisa iz člana  32. 37. i 39. stav 1. tačka 2. istog zakona, osudio na kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine.

Na osnovu člana 44. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske optuženom je u izrečenu kaznu zatvora utračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 17.10.2014. godine do 20.11.2014. godine.

OBJAVA PRESUDE

Okružni sud u Banjaluci je dana 13.09.2018. godine objavio presudu kojom je optuženi D.R. oglašen krivim zbog krivičnog djela razbojništvo iz člana 227. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srpske u sticaju sa krivičnim djelom sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje iz člana 306. stav 2. u vezi sa stavom 1. istog zakona, pa mu je sud, za krivično djelo razbojništvo iz člana 227. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srpske utvrdio  kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) godina, a za krivično djelo sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje iz člana 306. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine, pa je primjenom člana 56. Krivičnog zakonika Republike Srpske optuženog osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) godina i 6 (šest) mjeseci.

Na osnovu odredbe člana 59. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske optuženom je u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme provodeno u pritvoru počev od 24.06.2018. godine, pa dok isti bude trajao, dok je o daljem egzistiranju mjere pritvora sud odlučio posebnim rješenjem.

Na osnovu člana 82. Krivičnog zakonika Republike Srpske optuženom je izričena mjera bezbjednosti oduzimanje predmeta koje su korišteni prilikom izvršenja krivičnog djela i to: 17 novčanica u apoenima od 20 KM, crna kapa s prorezom tzv. fantomka, nož dužine oko 33 cm sa drškom crne boje, oblijepljenom providnim selotejp trakom dužine 12 cm i oštricom dužine 21 cm, nož dužine oko 30 cm sa drškom crne boje, oblijepljenom providnom selotejp trakom dužine 13 cm i oštricom dužine 17 cm.

Strana 10 od 86

<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>