RIJEČ PREDSJEDNICE SUDA

Poštovani posjetioci, dobrodošli na web stranicu Okružnog suda u Banjaluci

U cilju boljeg međusobnog razumijevanja i komuniciranja, te ostvarenja zakonske obaveze o javnom i transparentnom radu suda, kreirali smo web stranicu Okružnog suda u Banjaluci, na kojoj možete pronaći informacije o organizaciji, načinu rada i nadležnostima ovog suda, kao i ostale relevantne informacije i aktuelnosti koje su od interesa za javnost, čime želimo dati doprinos razvoju efikasnog, transparentnog i modernog pravosudja, u procesu njegove sveobuhvatne reforme. Ovaj način komunikacije je put ka zadobijanju povjerenja građana u sud, u jednak pristup pravdi građana pred sudom i zakonom, u efikasno i pravovremeno rješavanje predmeta u skladu sa Ustavom, zakonima i najvišim standardima zaštite ljudskih prava i sloboda, garantovanih Ustavom i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Nadamo se da ćete posjetom našoj web stranici doći do željenih informacija, a vaša zapažanja, sugestije, primjedbe ili pohvale, su nam dobrodošli, u cilju efikasnijeg i djelotvornijeg rada ovog suda, na obostrano zadovoljstvo.

ODREĐIVANJE PRITVORA

Okružni sud u Banjaluci je dana 05.06.2019. godine odredio pritvor prema osumnjičenima S.B, L.D, N.K. i A.I. zbog  postojanja osnovane sumnje da su osumnjičeni S.B, A.I. i N.K, izvršili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga iz člana 207. stav 3. u vezi sa stavom 1. i 2. Krivičnog zakonika Republike Srpske, osumnjičeni A.I. i N.K. u sticaju sa krivičnim djelom omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 208. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske, a osumnjičena L.D. izvršila krivično djelo  neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga iz člana 207. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske u sticaju sa krivičnim djelom omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 208. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske.


Pritvor se određuje osumnjičenim S.B, L.D,  A.I. i N.K. na osnovu člana 197. stav 1. tačka b) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, a  osumnjičenom S.B. i po osnovu člana 197. stav 1. tačka a) i  v) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske u trajanju od najduže 1 (jedan) mjesec, koji se ima računati počev od dana i časa lišenja slobode, tako da pritvor po ovom rješenju može trajati najduže do 03.07.2019. godine do 10,00 časova.

ODREĐIVANJE PRITVORA

Okružni sud u Banjaluci je dana 29.05.2019. godine, odredio pritvor prema osumnjičenom B.K. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio pet krivičnih djela razbojništva iz člana 277. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Pritvor se određuje zbog pritvorskog razloga iz člana 197. stav 1. tačka b) i v) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske u trajanju od najduže 1 (jedan) mjesec, koji se ima računati počev od časa lišenja slobode, tako da pritvor po ovom rješenju može trajati najduže do 27.06.2019. godine, do 20,00 časova.

OBJAVA PRESUDE

Okružni sud u Banjaluci je dana 23.05.2019. godine, objavio presudu kojom je optuženi J.G. oglašen krivim zbog krivičnog djela razbojništvo iz člana 233. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Republike Srpske, a u vezi sa članom 23. istog zakona, pa ga je sud, uz primjenu istog zakonskog propisa, te primjenom odredbi člana 32. stav 1, člana 33. stav 1. i člana 37. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske, osudio na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) godina.

Istom presudom optuženom je, na osnovu člana 44. Krivičnog zakona Republike Srpske u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru počev od 18.11.2018. godine, pa nadalje, dok traje.

Na osnovu člana 108. stav 3. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske oštećeni je sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućen na parnicu.

PRODUŽENJE PRITVORA

Rješenjem Okružnog suda u Banjaluci, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, od 17.05.2019. godine, produžen je pritvor prema osumnjičenom M.Š. koji je određen rješenjem sudije za prethodni postupak ovog suda od 23.04.2019. godine, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo iz člana 125. stav 1. tačka 8) Krivičnog zakonika Republike Srpske u sticanju sa krivičnim djelom ubistvo u pokušaju iz člana 124. stav 1. u vezi sa članom 22. Krivičnog zakonika Republike Srpske, tako da po ovom rješenju može trajati još 2 (dva) mjeseca, odnosno do 21.07.2019. godine do 19.25 časova.

Pritvor je produžen zbog razloga za pritvor propisanih članom 197. stav 1. tačka b), v) i g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

PRODUŽENJE PRITVORA

Rješenjem Okružnog suda u Banjaluci, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, od 21.05.2019. godine produžen je pritvor prema osumnjičenom E.B. koji je određen rješenjem sudije za prethodni postupak ovog suda od 25.04.2019. godine, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo iz člana 125. stav 2. Krivičnog zakonika Republike Srpske, tako da po ovom rješenju može trajati još 2 (dva) mjeseca, odnosno do 23.07.2019. godine do 03.35 časova.

Pritvor je produžen zbog razloga za pritvor propisanih članom 197. stav 1. tačka a), b) i g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

Strana 4 od 91

<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>