RIJEČ PREDSJEDNICE SUDA

Poštovani posjetioci, dobrodošli na web stranicu Okružnog suda u Banjaluci

U cilju boljeg međusobnog razumijevanja i komuniciranja, te ostvarenja zakonske obaveze o javnom i transparentnom radu suda, kreirali smo web stranicu Okružnog suda u Banjaluci, na kojoj možete pronaći informacije o organizaciji, načinu rada i nadležnostima ovog suda, kao i ostale relevantne informacije i aktuelnosti koje su od interesa za javnost, čime želimo dati doprinos razvoju efikasnog, transparentnog i modernog pravosudja, u procesu njegove sveobuhvatne reforme. Ovaj način komunikacije je put ka zadobijanju povjerenja građana u sud, u jednak pristup pravdi građana pred sudom i zakonom, u efikasno i pravovremeno rješavanje predmeta u skladu sa Ustavom, zakonima i najvišim standardima zaštite ljudskih prava i sloboda, garantovanih Ustavom i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Nadamo se da ćete posjetom našoj web stranici doći do željenih informacija, a vaša zapažanja, sugestije, primjedbe ili pohvale, su nam dobrodošli, u cilju efikasnijeg i djelotvornijeg rada ovog suda, na obostrano zadovoljstvo.

Izrečena presuda optuženom Grabež Đorđu

Dana 27.05.2010. godine Okružni sud u Banjaluci donio je i javno objavio presudu u krivičnom predmetu broj 11 0 K 002768 10 K protiv optuženog Grabež Đorđa, sin Đure, iz Ribnika, zbog krivičnog djela ubistvo iz člana 148 stav 1 Krivičnog zakona Republike Srpske, kojom je optuženi osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 9 (devet) godina.

Na osnovu odredbe člana 59 Krivičnog zakona Republike Srpske optuženom je izričena mjera bezbjednosti obaveznog liječenja od zavisnosti koja će se provoditi uz izdržavanje kazne zatvora.

Nakon izricanja presude vijeće je donijelo rješenje kojim se prema optuženom Grabež Đorđu produžava pritvor iz razloga propisanih odredbom člana 197 stav 1 tačka v) i g) Zakona o krivičnom postupku, a koji može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora, a najduže 9 (devet) mjeseci od dana izricanja prvostepene presude. 

Određen pritvor osumnjičenoj Mihajlović Dušanki

Sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci je dana 26.05.2010. godine donio rješenje broj 11 0 K 003644 10 Kpp, kojim je prema osumnjičenoj Mihajlović Dušanki određen pritvor u trajanju najduže od mjesec dana, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo teško ubistvo iz člana 149 stav 1 tačka 1 Krivičnog zakona Republike Srpske. Pritvor je određen zbog pritvorskih osnova iz člana 197 stav 1 tačka b) i g) Zakona o krivičnom postupku-prečišćeni tekst, odnosno zbog postojanja osnovane bojazni da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, te radi toga što se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina i teža kazna, a puštanje na slobodu osumnjičene bi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Navedenoj osumnjičenoj, po ovom rješenju, pritvor može trajati najduže do 24.06.2010. godine.

Produžen pritvor osumnjičenima Jošilo Jovanu i Kostić Dejanu

Vijeće Okružnog suda u Banjaluci je dana 24.05.2010. godine donijelo rješenje broj 11 0 K 003064 10 Kv 2, kojim je prema osumnjičenima Jošilo Jovanu i Kostić Dejanu produžen pritvor za još dva mjeseca, zbog postojanja osnovane sumnje da je osumnjičeni Jošilo Jovan počinio krivično djelo teško ubistvo iz člana 149 stav 1 tačka 4 Krivičnog zakona Republike Srpske, a osumnjičeni Kostić Dejan zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju iz člana 149 stav 1 tačka 4 u vezi sa članom 20 istog zakona. Pritvor je produžen iz pritvorskih razloga propisanih članom 197 stav 1 tačka b), v) i g) Zakona o krivičnom postupku-prečišćeni tekst, odnosno zbog postojanja osnovane bojazni da će uništiti, sakriti ili izmijeniti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili uticati na svjedoke, zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo, te radi toga što se radi o krivičnim djelima za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina i teža kazna, a puštanje na slobodu osumnjičenih bi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Navedenim osumnjičenim, po ovom rješenju, pritvor može trajati najduže do 25.07.2010. godine.

Određen pritvor osumnjičenom Stojić Mirku

Sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci – Posebno odjeljenje za organizovani i najteže oblike privrednog kriminala je dana 21.05.2010. godine donio rješenje broj 011 0 K 003561 10 Kpp, kojim je prema osumnjičenom Stojić Mirku određen pritvor u trajanju najduže od mjesec dana, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 347 stav 4 u vezi sa stavom 3 Krivičnog zakona Republike Srpske, primanje mita iz člana 351 stav 1 i 2 i nesavjestan rad u službi iz člana 354 stav 1 i stav 2 u vezi sa stavom 1 istog zakona. Pritvor je određen zbog pritvorskih osnova iz člana 197 stav 1 tačka a) i b) Zakona o krivičnom postupku-prečišćeni tekst.

Navedenom osumnjičenom, po ovom rješenju, pritvor može trajati najduže do 20.06.2010. godine.

Određen pritvor osumnjičenom Zdravku Milakoviću

Sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci je dana 19.05.2010. godine donio rješenje broj 011 0 K 0034774 10 Kpp, kojim je prema osumnjičenom Zdravku Milaković određen pritvor u trajanju najduže od mjesec dana, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo iz člana 148 stav 1 Krivičnog zakona Republike Srpske u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materijala iz člana 399 stav 1 istog zakona. Pritvor je određen zbog pritvorskih osnova iz člana 197 stav 1 tačka g) Zakona o krivičnom postupku-prečišćeni tekst, odnosno radi toga što je riječ o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina i teža kazna, koje je osobito teško s obzirom na način izvršenja i posljedice, tako da bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Navedenom osumnjičenom, po ovom rješenju, pritvor može trajati najduže do 17.06.2010. godine do 18,30 časova.

Strana 86 od 91

<< Početak < Prethodna 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Sledeća > Kraj >>