RIJEČ PREDSJEDNICE SUDA

Poštovani posjetioci, dobrodošli na web stranicu Okružnog suda u Banjaluci

U cilju boljeg međusobnog razumijevanja i komuniciranja, te ostvarenja zakonske obaveze o javnom i transparentnom radu suda, kreirali smo web stranicu Okružnog suda u Banjaluci, na kojoj možete pronaći informacije o organizaciji, načinu rada i nadležnostima ovog suda, kao i ostale relevantne informacije i aktuelnosti koje su od interesa za javnost, čime želimo dati doprinos razvoju efikasnog, transparentnog i modernog pravosudja, u procesu njegove sveobuhvatne reforme. Ovaj način komunikacije je put ka zadobijanju povjerenja građana u sud, u jednak pristup pravdi građana pred sudom i zakonom, u efikasno i pravovremeno rješavanje predmeta u skladu sa Ustavom, zakonima i najvišim standardima zaštite ljudskih prava i sloboda, garantovanih Ustavom i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Nadamo se da ćete posjetom našoj web stranici doći do željenih informacija, a vaša zapažanja, sugestije, primjedbe ili pohvale, su nam dobrodošli, u cilju efikasnijeg i djelotvornijeg rada ovog suda, na obostrano zadovoljstvo.

Izrečena presuda optuženom Marić Mariu

Dana 05.11.2010. godine Okružni sud u Banjaluci donio je i javno objavio presudu u krivičnom predmetu broj 11 0 К 005381 10 К protiv optuženog Marić Maria, zbog krivičnog djela organizovani kriminal iz člana 383 a) stav 2. u vezi sa krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga iz člana 224. stav 2. Krivičnog zakona Republike Srpske, kojom je optuženi osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 4 (četiri) godine.
Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru počev od 06.11.2009. godine do 05.11.2010. godine, shodno članu 44. stav 1. KZ RS.

OBAVJEŠTENJE

Pri Okružnom sudu u Banjaluci, koji je izabran za pilot projekat na polju podrške i zaštite svjedoka/žrtava u krivičnim predmetima pred tužilaštvima i sudovima u BiH, a  u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTV),  odnedavno djeluje Odjel za podršku svjedocima.
Svi svjedoci, pozvani da svjedoče pred Okružnim sudom u Banjaluci  imaju ravnopravan pristup uslugama ovog odjela.
Odjel za podršku svjedocima brine da svi svjedoci budu upoznati sa svojim pravima i obavezama pred sudom, te obezbjeđuje psihološku i druge vrste podrške svjedocima tokom sudskog postupka.

Odjel za podršku svjedocima možete kontaktirati :
Putem telefona:
00 387 51 211 594
00 387 65 594 542
Putem e-mail adrese:
Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Izrečena presuda optuženima Daliboru Ponorac i Marku Mariću

Okružni sud u Banjaluci, dana 29.10.2010. godine, donio je i javno objavio presudu u krivičnom predmetu broj 11 0 К  002487 10 К, kojom su optuženi Dalibor Ponorac i Marko Marić oglašeni krivima zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. u vezi sa članom 22. Krivičnog zakona Republike Srpske – opšti dio. Sud je optuženog Dalibora Ponorac, za nevedeno krivično djelo, osudio na kaznu zatvora u trajanju od 8 (osam) godina, dok je optuženi Marko Marić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 (trinaest) godina. Optuženima se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru počev od 07.12.2009. godine, pa do upućivanja optuženih na izdržavanje kazne zatvora. Na osnovu člana 108. stav 1. i 3. ZKP-a, članovi porodice oštećenih Karat Ahmeta i Senije i porodica Obralić su sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućeni na parnicu. Optuženi su obavezani na plaćanje troškova krivičnog postupka i to Dalibor Ponorac u iznosu od 1.309,00 KM, a optuženi Ponorac Dalibor i Marić Marko su obavezani da solidarno naknade troškove krivičnog postupka u iznosu od 405,40 KM, te na ime sudskog paušala iznos od po 200,00 KM.

Objavljena presuda optuženom Aganbegović Nevzadu

Okružni sud u Banjaluci, dana 25.10.2010. godine, donio je i javno objavio presudu broj 11 0 К 003695 10 К kojom je optuženi Aganbegović Nevzad oglašen krivim zbog krivičnog djela ugrožavanje javnog saobraćaja iz člana 410. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Republike Srpske, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci. Optuženom je izrečena i mjera bezbjednosti – zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 3 (tri) mjeseca, računajući od dana pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Objavljena presuda optuženom Milaković Zdravku

Okružni sud u Banjaluci je dana 25.10.2010. godine donio i javno objavio presudu broj 11 0 К 004523 10 К kojom je optuženi Milaković Zdravko oglašen krivim zbog krivičnog djela ubistvo iz člana 148. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija iz člana 399. stav 1. Krivičnog zakona Republike Srpske. Sud je optuženom za krivično djelo ubistva utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 7 (sedam) godina i 9 (devet) mjeseci, za krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci, te mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 8 (osam) godina.
Optuženom se u izrečenu jedinstvenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru počev od 17.05.2010. godine do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora.
Na osnovu člana 62. stav 1. KZ RS optuženom je izrečena mjera bezbjednosti oduzimanje predmeta pištolj marke „Valter“, pušku M-48 i automatsku pušku M-70 AB2.
Porodica oštećenog Vuković Drage sa imovinsko-pravnim zahtjevom, upućena je na parnični postupak.

Strana 97 od 107

<< Početak < Prethodna 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Sledeća > Kraj >>