RIJEČ PREDSJEDNICE SUDA

Poštovani posjetioci, dobrodošli na web stranicu Okružnog suda u Banjaluci

U cilju boljeg međusobnog razumijevanja i komuniciranja, te ostvarenja zakonske obaveze o javnom i transparentnom radu suda, kreirali smo web stranicu Okružnog suda u Banjaluci, na kojoj možete pronaći informacije o organizaciji, načinu rada i nadležnostima ovog suda, kao i ostale relevantne informacije i aktuelnosti koje su od interesa za javnost, čime želimo dati doprinos razvoju efikasnog, transparentnog i modernog pravosudja, u procesu njegove sveobuhvatne reforme. Ovaj način komunikacije je put ka zadobijanju povjerenja građana u sud, u jednak pristup pravdi građana pred sudom i zakonom, u efikasno i pravovremeno rješavanje predmeta u skladu sa Ustavom, zakonima i najvišim standardima zaštite ljudskih prava i sloboda, garantovanih Ustavom i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Nadamo se da ćete posjetom našoj web stranici doći do željenih informacija, a vaša zapažanja, sugestije, primjedbe ili pohvale, su nam dobrodošli, u cilju efikasnijeg i djelotvornijeg rada ovog suda, na obostrano zadovoljstvo.

O nama

altOkružni sud u Banjaluci, po području koje pokriva svojom nadležnošću kao i po broju stanovnika, spada među najveće pravosudne institucije u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Zgrada suda smještena je u Banjaluci,

u ulici Kralja Petra I Karađorđevića broj 12. Okružni sud u Banjaluci obuhvata područje pet osnovnih sudova i to :

Osnovni sud u Banjaluci, Osnovni sud u Gradišci, Osnovni sud u Kotor Varošu, Osnovni sud u Prnjavoru i Osnovni sud u Mrkonjić Gradu. Na području Okružnog suda u Banja Luci su teritorije 15 opštine i to: Banja Luka i Laktaši (Osnovni sud u Banjaluci); Gradiška, Srbac (Osnovni sud u Gradišci); Kotor Varoš, Čelinac i Kneževo (Osnovni sud u Kotor Varošu); Mrkonjić Grad, Šipovo, Jezero, Istočni Drvar, Drinić, Kupres u Republici Srpskoj, Ribnik (Osnovni sud u Mrkonjić Gradu) i Prnjavor (Osnovni sud u Prnjavoru).

U Okružnom sudu u Banjaluci postoje četiri odjeljenja i to: Krivično-prekršajno odjeljenje, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, Građansko odjeljenje i Upravno odjeljenje.

Po sistematizaciju u sudu je predviđeno da funkciju obavlja 34 redovnih i 4 dodatne sudije.

Regisitracioni brojevi i brojevi računa Okružnog suda u Banjaluci su:

Matični broj ............................1003909

Registarski broj ...................... 9002002062

Šifra djelatnosti ....................... 84.23

JIB ........................................... 4401624880004

Žiro račun - redovni ................ račun Trezora Republike Srpske
- organizacioni kod + 1048001

Žiro račun - depozit ................ 555090 00246049-93 NOVA BANKA

Žiro račun - sudskih taksi ....... 562099 00000556-87 NLB BANKA